22 ruj 2023

Budućnost digitalnog marketinga

Već smo pisali o važnosti digitalizacije poduzeća pa tako i o važnosti digitalizacije marketinga unutar poduzeća i zaključak koji se nameće je neupitna moć društvenih mreža i digitalnoga marketinga koji su stručnjaci prepoznali kao najbrže rastući oblik marketinga i definirali ga kao ‘oblik direktnog marketinga provedenog kroz interaktivne online računalne servise’.

Digitalni marketing obuhvaća aktivnosti od kvalitetnog postavljanja internetske stranice kompanije, SEO optimizacije, vođenje i oglašavanje na društvenim mrežama, oglašavanje pomoću Google Adwords alata, korištenje influencera za promociju i ostale marketinške aktivnosti, online PR-a i još mnogo toga što se već pokazalo kao nezamjenjiv alat u postavljanju marketinške strategije, a čini se da će utjecaj i važnost ovih pojmova u budućnosti samo rasti. Važno je ulagati o obrazovanje zaposlenika i marketinških djelatnika kao bi se što uspješnije prilagodili uvjetima rada u kojima je poznavanje i vješto baratanje digitalnim alatima imperativ za uspješan marketing.

Važno je naglasiti i primijetiti da društvene promjene zahtijevaju ponešto drugačiji marketinški pristup. Tako onaj tradicionalni, masovni, pristup ustupa mjesto individualiziranom pristupu. Iako su korisnici kojima se poduzeća obraćaju putem društvenih mreža najčešće mnogobrojni važno je pristupati im kao aktivnim sudionicima marketinških aktivnosti i prepoznati potencijal dijaloga koji je moguće ostvariti s njima, jer je upravo dvosmjerna komunikacija odlika i zadaća digitalnoga marketinga. Taj se dijalog znači nastojati upoznati svoju publiku i potencijalne kupce, širiti svoje znanje o njima, prilagoditi poruke njihovim interesima, unaprjeđivati tehnologiju koju kompanija koristi u kreiranju marketinških kampanja, poticati kupce na interakciju i suradnju pa čak i uključiti ih u kreiranje proizvoda, akcije ili dizajna proizvoda. Upravo na to se odnosi sintagma ‘razvijanje dugoročnih odnosa s kupcima’ u vremenu kada digitalni marketing zaista ima vodeću ulogu u marketinškim aktivnostima.

Uz ostvarivanje dugoročnih kvalitetnih odnosa s publikom, važno je naglasiti i pitanje sigurnosti u internetskom okruženju pa se sve više kompanija odlučuje na dodatno obrazovanje svojih djelatnika za rješavanja problema i pitanja vezanih uz privatnost i zaštitu podataka korisnika internetskih usluga.

Digitalni marketing ostavlja puno prostora za kreativne pojedince koji su spremni samostalno istraživati i učiti o razvoju tehnologija koje se pospješuju kreiranje interaktivnih poruka i sadržaja poput videozapisa koji bilježe sve veću popularnost, a kompanijama nude mogućnost da se sa svojim korisnicima i kupcima povežu u pravom trenutku i na svakom koraku.

Važnost digitalnog marketinga prepoznaju i naši predavači na ZŠEM – Poslovnoj akademiji. Oni kao stručnjaci s međunarodni iskustvom aktivno prate pa čak i sudjeluju u postavljanju trendova u marketinškim aktivnostima te nastoje svoja znanja i iskustva ponuditi u webinarima i edukacijama namijenjenima svima koji žele učiti više o marketingu, sigurnom korištenju internetskih aplikacija i biti u korak s promjenama u struci.

Autor: Bernarda Jurić