13 tra 2023

Analiza i vizualizacija podataka korištenjem Power BI u Excelu i Microsoft Power BI Desktop alatu (dvodnevni seminar)

Opis seminara:

DATA ANALYTICS – Analiza i vizualizacija podataka korištenjem Excel Business Intelligence i  Microsoft Power BI alata je tehnika koja omogućava svim zaposlenicima da budu majstori u kreiranju, obradi i očitanju svojih podataka. Ove tehnike su prije bile limitirane da ih mogu koristiti samo eksperti, ali pojavom modernih softverskih alata tehnička barijera je premoštena u tolikoj mjeri da omogućava da je većina zaposlenika sposobna kreirati i dijeliti podatkovni model kroz kontrolne ploče (Dashboards).

Obrada velikih količina podataka (Big Data) pomoću Power BI alata postaje sve više korištenija i nezaobilazna potreba u organizacijama svih vrsta i veličina.

Na seminaru će polaznici izrađivati konkretne pokazne podatkovne modele iz velikih količina podataka i dijeliti podatkovni model kroz kontrolne ploče (Dashboards).

Pristup obradi gradiva je interaktivan, konstruktivistički i participativan. Od polaznika se očekuje aktivno sudjelovanje, otvorena komunikacija i kreativan doprinos.

Program predavanja predstavlja na aktualnim primjerima rad u Excel Business Intelligence i Power BI alatima rješavanje problema nepročišćenih podataka i uklanjanja uskih grla u poslovanju tvrtke.

Na seminaru će biti prikazana i najbolja praksa u upravljanju sa velikim količinama podataka (Big Data).

 

Cilj seminara:
 • omogućiti polaznicima da razumiju što je analiza i vizualizacija podataka i saznaju koji programi i alati postoje na tržištu. Nakon toga do kraja seminara, praktičan rad na računalu.
 • savladati osnove Microsoft Power BI alata i naučiti kako izvesti i uvesti podatke iz različitih izvora, a posebice iz Microsoft Excela.
 • uvezene podatke povezati u podatkovni model.
 • nakon toga slijedi analiza i vizualizacija podataka na različite zanimljive i korisne načine.
 • dobivene rezultate izvesti i podijeliti u obliku interaktivnih grafova ugrađenih u web stranice namijenjene dijeljenju.

 

Koristi koje program pruža polaznicima:

Program omogućava razumijevanje svrhe i primjene alata za analizu i vizualizaciju podatka. Polaznici će naučiti u kojim okolnostima je prikladno  prijeći na korištenje spomenutih alata. Izraditi ćete praktične podatkovne modele te analizirati i vizualizirati različite tipove podataka.

 

Po završetku programa, polaznici će naučiti:
 • ubrzati standardne procedure i upoznati nove funkcionalnosti Excela  i Microsoft Power BI alata  i njegovih dodataka
 • posjedovati vještine za:  upravljanje i manipuliranje podatcima koji odgovaraju zahtjevima kompleksnih kontrolnih ploča (Dashboarda)
 • moći: kreirati vlastite podatkovne modele i razvijati visoko oblikovane kontrolne ploče (Dashboards)
 • biti u stanju: kreirati podatkovni model na temelju višestrukih podatkovnih tablica.
 • pravovremeno prepoznavati: moguće poteškoća u obradi velikih količina podataka i donošenja ispravnih odluka za unapređenje poslovanja
 • naučiti: kako od velike količine nečistih podataka pripremiti pročišćene podatke spremne za modeliranje.

 

Metode rada:
 • prezentacija
 • razgovor
 • analiza dosadašnjih iskustava
 • analize primjera
 • analiza velikih količina podataka
 • individualan rad i rad u grupama na konkretnim zadacima
 • praktičan rad na računalima u Excelu i njegovim dodatcima (Add-Ins)
 • Business Intelligence i Power BI alatima kreiranje scenarija slučaja.

 

Kome je program namijenjen:
 • seminar je namijenjen svima koji žele unaprijediti svoje znanje u Analizi i vizualizaciji podataka korištenjem Excel Business Intelligence i  Microsoft Power BI alata
 • kako naprednim korisnicima tako i početnicima koji žele naučiti naprednije funkcionalnosti ovoga alata
 • svakodnevnim korisnicima koji žele obrađivati svoje poslovne podatke bolje i brže.
 • poslovnoj administraciji, analitičarima podataka, marketinškim stručnjacima, inženjerima, projektantima, programerima, menadžerima na svim razinama, kao i svim osobama zaduženim za unapređenje poslovanja firme, te članovima projektnih timova unutar organizacije ili pojedine organizacijske jedinice.
 • svim korisnicima koji svakodnevno obrađuju i koriste podatke u bilo kojem obliku tabličnog prikaza (spreadsheets) i kreiranju interaktivnih ploča (Dashboards).
 • kao i svim osobama koje žele naučiti koristiti Excel Business Intelligence i Power BI alate za obradu velikih količina (Big Data) nepročišćenih podataka i na temelju naučenog unaprediti vlastito poslovanje.

 

Potrebna predznanja:

Osnovno znanje rada u MS Windows okruženju i  Microsoft Office programskom paketu sa naglaskom na korištenje osnovnih naredbi i opcija u Microsoft Excelu.

 

Način izvođenja seminara:
 • kratko uvodno predavanja i nakon toga praktičan rad na računalu u Excel Business Intelligence i Microsoft Power BI alata
 • praktičan rad na računalu sa praktičnim primjerima.
 • svaki polaznik će naučiti koristiti demonstrirane funkcionalnosti.
 • izrađene primjere polaznici će po završetku seminara moći koristiti dalje u svom praktičnom radu.

 

Važna napomena:

Na seminar je potrebno doći sa vlastitim laptop računalom i instaliranim minimalno Microsoft Office 2016 programskim paketom.

Za kasniju upotrebu analize i vizualizacije podataka na vlastitom računalu potrebno je preuzeti besplatnu Microsoft Power BI Desktop verziju sa linka: https://www.microsoft.com/enus/download/details.aspx?id=58494

i Silverlight: http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=229320

 

Predavač na seminaru:

mr.sc. Franjo Borović,  viši je predavač na katedri za Digitalne transformacije i nove tehnologija i na katedri za Poslovnu matematiku u ekonomiju, Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZSEM) gdje predaje predmete Informacijske i komunikacijske tehnologije, Management informacijskih sustava, Financije u Excelu na dodiplomskom studiju i Napredno korištenje Excela na diplomskom studiju MBA Financije i Bankarstvo te Računovodstvu i Reviziji. Na diplomskom studiju MBA Management informacijskih sustava drži i kolegije Big Data Analytics korištenjem Excel Business Intelligence i Power BI alata i Telekomunikacijske mreže. Također drži inhouse i outhouse seminare te Executive Education programe iz područja informatike. Na katedri za poslovnu matematiku u ekonomiji voditelj je kolegija Matematičko modeliranje u Excelu, Primjene programskih paketa u matematici i kolegij Programiranje.

Bio je dugogodišnji Carnet i ECDL je koordinator, te ECDL ispitivač i voditelj ZŠEM-ovog ECDL testnog ispitnog centra i voditelj IT-a na ZŠEM-u. Kao voditelj projekta informacijskog sustava ZSEMIS uspješno je završio njegovu implementaciju. Radio je kao profesor u srednjoj grafičkoj i tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Zagrebu. Položio je pedagoško psihološku skupinu predmeta na pedagoškoj akademiji na PMF_u i državni stručni ispit kod agencije za strukovno obrazovanje. Položio je E-learning akademiju – ELA smjer Management i ostvario certifikat za područja strateškog planiranja uvođenja e-learninga, uspostavu i primjenu odgovarajućih organizacijskih modela za e-learning te odgovarajućih modela odabira tehnologije.

Položio je  i lokalnu Cisco akademiju po programu Cisco akademije mrežnih tehnologija (Specijalist za računalne mreže). Na matičnom fakultetu upisao je poslijediplomski studij “Menadžment poslovnih sustava”, smjer Korporativno upravljanje, gdje je i magistrirao na temu Primjena mobilnog učenja u Hrvatskoj te stekao akademski naziv MAGISTAR ZNANOSTI iz znanstvenog područja društvenih znanosti, znanstveno polje informacijske i komunikacijske znanosti, grana informacijski sustavi i informatologije.

Diplomirao je na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu smjer Informacijski sustavi, gdje je stekao akademski stupanj diplomirani informatičar.

Zadnja iskustva iz prakse relevantna za temu seminara

ECDL je koordinator, mentor i predavač osnovnih i naprednih ECDL seminara više od 15 godina u sklopu ECDL testnog ispitnog centra na ZŠEM Poslovnoj akademiji. Svaki semestar održava napredne ECDL tečajeve o naprednim metodama korištenja Microsoft Excela, Microsoft Accessa, Microsoft Worda i Microsoft PowerPointa, Power BI-a i srodnih programa u poslovnom okruženju. Na katedri za poslovnu matematiku u ekonomiji voditelj je kolegija Matematičko modeliranje u Excelu i Programiranje.

 

Informacije i prijave:

Seminar se izvodi dva dana 13. i 14.4.2023.

Prijave traju do 9.4.2023. Broj mjesta na seminaru je ograničen.

Cijena seminara iznosi 350 € + PDV (2.637,08 kn + PDV). U iznos su uračunati materijali za seminar, konzultacije s predavačem nakon seminara, 1 mjesec neograničenog pristupa stručnoj literaturi u digitalnom obliku na www.ebook024.com, diploma, ručak i osvježenje.

Ako se prijavite do 26.3.2023., dobivate 15% popusta na redovnu cijenu (297,50 € + PDV), a ako se prijavite u paru, nudimo Vam 25% popusta na obje kotizacije.

Za dvije kupljene kotizacije, treću dobivate GRATIS (isključivo za prijave do 26.3.2023.)*

*Popusti se ne zbrajaju.

EVENT SPEAKERS

 • Franjo Borović

  Franjo Borović

  Social Links

Analiza i vizualizacija podataka korištenjem Power BI u Excelu i Microsoft Power BI Desktop alatu (dvodnevni seminar)

[contact-form-7 404 "Nije pronađeno"]

Podijeli seminar