22 ruj 2023

Kako razumjeti i primijeniti sigurno korištenje Internet aplikacija

Iako je nekad Internet bio u obliku različitih stranica koje su bile svima dostupne i čiji je sadržaj bio otvoren, danas to više nije slučaj. Večina današnjih stranica i sadržaja zapravo je zatvoreno za većinu korisnika, a sadrže i veliku količinu povjerljivih, osjetljivih i osobnih podataka. Nije moguće registrirati se gotovo ni na jednu stranicu ili preuzeti i koristiti neku internetsku aplikaciju bez valjane prijave i registracije s odgovarajućom e-mail adresom. U vremenu velikih promjena, globalizacije i digitalizacije ljudskog rada mijenja se i način na koji obavljamo većinu svakodnevnih zadataka i obaveza. Tako su mobilne i internetske aplikacije danas naizbježan alat i koriste se gotovo za sve.

Od jednostavnog pretraživanja u potrazi za željenim informacijama, pa sve do plaćanja računa, m-bankinga, online kupovine, učenja, razonode, vježbanja, podizanja povjerljivih dokumenata ili pretraživanja stručne literature, internetske nam aplikacije uvelike olakšavaju život. Međutim koliko god da nam pojednostavljuju svakodnevnicu, aplikacije nas mogu dovesti i u vrlo neugodne situacije koje nam mogu itekako zakomplicirati život. Od toga da nam neka stranica nikad ne pošalje naručeni proizvod koji smo platili unaprijed do onih još kompliciranijih koje uključuju krađu podataka o brojevima kartica i računa i hakiranje profila društvenih mreža i službenih stranica poduzeća i kompanija.

Sigurnost na internetu nije bezazlena tema, dapače, treba ju shvatiti vrlo ozbiljno s obzirom na to da sve više privatnih podataka iz različitih segmenata života povjeravamo svakojakim aplikacijama. Kako bi se osobni podaci, kao i web aplikacije i stranice, primjereno osigurali potrebno je poznavanje problema sigurnosti Internet aplikacija. Sigurnost se definira kao stupanj zaštite od opasnosti, gubitka ili kriminalne aktivnosti. To je postupak zaštite web stranica i mrežnih usluga od različitih sigurnosnih prijetnji koje iskorištavaju ranjivosti u kodu aplikacije. Danas one organizacije koje ne osiguraju svoje web aplikacije riskiraju da budu napadnute, a to može prouzročiti krađu podataka, kršenje odnosa s klijentima, oduzimanje licenci i mukotrpne pravne postupke.

Sigurnost web aplikacija zapravo znači zaštitu podataka koje aplikacija koristi, ali i zaštitu svih osobnih podataka korisnika koje koriste neku aplikaciju, stoga bi svima koji koriste bilo kakve internetske aplikacije prioritet trebao biti zaštita vlastitih podataka i razumijevanje sigurnog funkcioniranja u internetskom okruženju koje je često prepuno zamki za one neupućene.

Svima koji žele naučiti više o ovoj danas možda nikad aktualnijoj temi, naš će predavač dr. sc. Alen Šimec u svom webinaru ‘Sigurnost Internet aplikacija’ objasnit nekoliko načina za lakšu zaštitu na različitim internetskim stranicama kao i kako obaviti sigurnu kupnju preko weba. Polaznici će naučiti i kako brzo i pouzdano prepoznati nesigurne aplikacije i tako smanjiti šanse da budu prevareni.

Većinom su korisnicima poznati neki uobičajeni napadi hakera kao što su lažno predstavljanje, otimanje web stranica kompanijama i objavljivanje neželjenog sadržaja te slanje lažnih mailova koji nakon što se otvore ‘pokupe’ povjerljive podatke. Neki od najčešćih savjeta za zaštitu od takvih i sličnih napada su jake lozinke, pažljivo objavljivanje osobnih podataka na društvenim mrežama i provjera izvora sumnjivih mailova, međutim ovaj će webinar razjasniti i pojmove kao što su SQL ubrizgavanje, krivotvorenje zahtjeva za više web lokacija (CSRF), uključivanje datoteke na daljinu, ali i još puno toga što je važno osvijestiti za sigurno i bezbrižno korištenje aplikacija.

Alen Šimec je stručnjak za informacijske i komunkacijske znanosti, autor različitih znanstvenih radova i knjiga, vlasnik kompanije koja razvija mobilne i internetske aplikacije za brojne klijente u Hrvatskoj, ali i svijetu, a svoje znanje nesebično prenosi studetima sa Zagrebačke škole ekonomije i managementa i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu ali i svima onima koji kroz ovaj webinar odluče naučiti više o sigurnosti u online svijetu.

Webinar se održava 24. veljače, preko ZOOM platforme, a polaznicima je osigurano predavanje, konzultacije s predavačem i mjesec dana neograničenog pristupa stručnoj literaturi u digitalnom obliku na www.ebook024.com.

Više informacija o webinaru i predavaču čitajte ovdje, a prijaviti se možete na info@zsemakademija.hr.

Autor: Bernarda Jurić