22 ruj 2023

Prezentacijom do uspjeha

Prezentacijske vještine bruse se od malih nogu i početka osnovnoškolskog obrazovanja. Kroz recitacije i prezentiranje pred prijateljima djeca uče o važnosti i moći izgovorene riječi. Izlaganje i držanje prezentacija s vremenom postaje sastavni dio bilo kojeg usmjerenja na bilo kojoj visokoškolskoj ustanovi. Od studenata se očekuje da znaju pravilno interpretirati i izložiti svoje ideje i područja interesa najčešće uz neki PowerPoint ili pak Canvu za one koji se žele dodatno potruditi. Iako je alata za izradu prezentacija mnogo svima im je zajedničko da zahtijevaju sposobnog i uvježbanog govornika kojemu će prezentacija služiti samo kao podloga i usmjerenje: U prezentaciji je najvažniji govornik i njegova/njezina izvedba. PowerPoint je samo pomoćnik, orijentir za publiku“ naglašava dr. sc. Zdravka Biočina, komunikacijska stručnjakinja i predavačica na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa i na ZŠEM – Poslovnoj akademiji.

Prezentacijske su vještine postale osnova koju poslodavci traže i očekuju od svojih zaposlenika. Bilo da se radi o prodajnim prezentacijama, predstavljanju uspjeha poduzeća ili nove ideje, prezentiranje pred određenim brojem ljudi često je idealan odabir. Tako su gotovo svi zaposlenici primorani naučiti i vješto baratati vještinama javnog prezentiranja i očekuje se da su u tome izvrsni bez obzira što su studirali i koliko ih je fakultet pripremio za takve situacije i zadatke. Nasreću, nikad nije kasno osvijestiti vlastitu (ne)uspješnost u izradi i održavanju prezentacija. Kao i za većinu stvari i vještina temelj je dobra priprema i vježba: Ključno je krenuti na vrijeme, osmisliti uvodni dio u kojem je potrebno stvoriti naklonost prema govorniku i zainteresirati publiku za temu“ objašnjava dr.sc. Biočina. Naglašava da je itekako važan vizualni aspekt prezentacije jer ipak je riječ o „vizualnom mediju“ stoga prezentacija treba sadržavati većinom natuknice umjesto cijelih paragrafa teksta i dakako ako to tema prezentacije dopušta, što više „vizualnih elemenata“.

Postoje brojni trikovi i savjeti za uspješno prezentiranje ali nema prečice do uspjeha – priprema i vježba ono su što razlikuju dobru od loše prezentacije. Nije moguće prenaglasiti važnost dobre pripreme, a Biočina naglašava: „Potrebno je prezentaciju uvježbati kako bismo poštovali zadano vrijeme, ali i umanjili tremu pred nastup.“ Trema i nepripremljenost kombinacija su za siguran neuspjeh, a tako ih je lako riješiti. Dobra priprema zaista je ključ međutim nije jedini faktor uspješnosti održane prezentacije. Važno je poruku na svim razinama prilagoditi publici pred kojom izlažemo i ostvariti kontakt s onima pred kojima se nalazimo. Zato je važno pogled fokusirati na publiku, a ne ga držati prikovanog na slajdove ili kartice s tekstom. Trik za umanjivanje treme i pridobivanje publike je kako kaže Biočina „osmijeh, on otvara sva vrata“.

Baš sve ove trikove uspješnog prezentiranja zna dr. sc. Zdravka Biočina koja na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa predaje Govorništvo i Poslovne komunikacije.

Ovo je njezina treća edukacija o važnosti kvalitetnog javnog govorenja (Trema i javni nastup te Uvjerljiva govorna izvedba), a priču o javnom nastupu i komunikacijskim vještinama zaokružit će edukacijom o Asertivnoj komunikaciji.

Edukacija Prezentacijom do uspjeha namijenjena je svima koji žele usavršiti vještine izlaganja i prezentiranja i minimizirati straha od javnog nastupa. Održava se 13. svibnja preko ZOOM aplikacije, više o sadržaju webinara i predavačici čitajte ovdje, a prijaviti se možete ovdje.

Autor: Bernarda Jurić