27 ruj 2023

Strateška strana COVID-19

Mjere opreza propisane za pandemiju COVIDa-19 lagano popuštaju, granice se otvaraju, a poslovanja se polagano vraćaju na staro. Mnogi to žele shvatiti kao skorašnji povratak u ugodnu rutinu svakodnevice na koju smo navikli prije pandemije, no realnost je ipak malo drugačija. Iako su najstrože mjere (one koje su najviše utjecale na brojna poduzeća) trajale manje od dva mjeseca većina će se nažalost oporavljati puno duže od par mjeseci, a povratak na „uobičajene“ uvjete za većinu se još ne nazire.

Dr. sc. Goran Oblaković doktorirao je na Odjelu za management, Sveučilište St. Gallen, Švicarska, obranivši disertaciju „Risk Management at the Strategic and Operational Levels of Swiss Banks“. Prije nego što je upisao doktorat na Sveučilištu St. Gallen radio je u SAD-u i Europi za Target Corp., FedEx, Sveučilište Indiana, Ujedinjene Narode, i nekoliko startup-a. Dr.sc. Oblaković pomogao nam je razumjeti što se događa s lancem opskrbe u ovakvim, kriznim situacijama, koje su posljedice tih kriza i što trebamo činiti kada se nađemo usred jedne.

 

Uzroci i posljedice globalnog kolapsa gospodarstva

 

„Tijekom epidemije SARS-a lanac opskrbe je bio prekinut na dva, tri dana, no to je bilo dosta da Toyota izgubi svoju titulu najbolje autokompanije na svijetu, te da je preuzme Volkswagen. Sada smo suočeni s puno većim zastojem u lancu opskrbe, pa su i posljedice veće“, objasnio je Oblaković.

No, nije sva krivnja potpuno iracionalna. Kao pretežito uslužna zemlja koja ne proizvodi mnogo, postali smo ovisni, kao i većina drugih država, o drugim proizvođačima, posebice o Kini.

„Mnogi su se doveli u situaciju da ovise o proizvodnji, tj.  o samim proizvodima iz Kine, te se sada pitaju kako su to dopustili? Zato što to u dobrim vremenima funkcionira. Nažalost nitko nije predvidio scenarije za ovu situaciju.“, rekao je Oblaković.

Mnoge druge, manje dobavljače iz regije je zadesila ista sudbina, bez obzira na potražnju koja je ostala ista. No, dr. sc. Oblaković je nadodao da je ovo „dobra, kratkoročna prilika za lokalne dobavljače“.

 

Realističan pogled prema uspješnijoj budućnost

 

Oporavak neće biti brz i lagan, no ako budemo pažljivo i promišljeno radili svaki korak naša poslovna budućnost može biti kvalitetnije izgrađena nego ikada prije.

„U nekim slučajevima će manjkati određenih roba u srednjoročnom periodu, ja bih rekao čak i do godinu dana. No iako moramo biti svjesni da će veliki dobavljači preživjeti, što se događa s malim dobavljačima? U posljednjoj globalnoj krizi 2008. godine mnogo malih dobavljača je propalo. Kada se potražnja vrati potrebno je uspostaviti nove dobavljače, što nije jednostavan zadatak, te zbog njega i drugih faktora oporavak može trajati duže nego što je očekivano.“ upozorio je Oblaković.

„Trebamo brinuti o našim radnicima, osigurati njihovu sigurnost i zdravlje, te na temelju toga i drugih indikatora odrediti kratkoročne i dugoročne prioritete. Mjere koje određuje Hrvatska Vlada bit će ključ uspostave gospodarstva“, zaključio je Oblaković.

Autor: Magdalena Bušić

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=sYwr3Nky-Hg