22 ruj 2023

Zašto baš LinkedIn?

Mnogi bi se složiti da je LinkedIn nezaobilazna društvena mreža za današnju poslovnu zajednicu. Oni koji ga imaju ulažu vrijeme i trud kako bi svoje profile prilagodili i uredili te tako privukli poslodavce, klijente, potencijalne zaposlenike i partere. Oni koji ga pak nemaju kao da ispod glasa i nerado priznaju da još nisu otkrili sve čari ove platforme. Relevantnost LinkedIna samo raste, a o tome svjedoči i sve veći broj korisnika koji se odlučuju na ovoj platformi razmjenjivati svoje (poslovne) ideje. Kad je osnovan i lansiran sad već davne 2002. odnosno 2003., LinkedIn je imao 4 500 korisnika koji su svojim komentarima i primjećivanjem nedostataka mreže, pomogli u njenom unaprjeđenju. Zahvaljujući tome danas je na LinkedInu registrirano preko 740 milijuna članova, a od toga preko 55 milijuna registriranih kompanija i poduzeća. Ako još nemate otvoren poslovni profil na ovoj sve važnijoj društvenoj mreži, ovdje su samo neki razlozi koji Vam mogu pomoći da se odlučite predstaviti poslovnoj zajednici preko LinkedIna.

Pomoć u pretraživanju željenih informacija uvijek je dobrodošla. Kvaliteno izrađen LinkedIn profil bit će među prvim rezultatima pretrage jednom kada će potencijalni korisnici pretraživati vaše poduzeće. Ako ga upotpunite s podacima za kontakt i linkom na službenu web straicu, LinkedIn profil tako može služiti kao svojevrsni prečac do korisnih informacija o vama i vašem poduzeću.  To je ujedno i besplatno i direktno ulaganje u SEO optimizaciju službene stranice!

Povećajte engagement na svom ili profilu svojeg poduzeća navodeći zanimljivosti, dijeleći članke i objave drugih korisnika, a uz komentare i lajkove lakše ćete se povezati s novim potencijalnim pratiteljima. To i je cilj – uz zanimljiv sadržaj povećati reach što znači više konekcija i novih kontakata. Korisna je i činjenica da na LinkedInu nema algoritama koji bi onemogućili da se vaša objava pojavi u feedu baš svih vaših pratitelja pa je tako velika šansa da ćete uz redovite objave (30-ak mjesečno) lako doći do svih s kojima ste povezani.

Dobro rješenje je pisanje kvalitetnih, zanimljivih i poučnih objava kojima ćete se razlikovati od konkurencije i pratiteljima ponuditi nešto novo i drugačije. LinkedIn omogućava kreiranje događaja kao na Facebooku pa lako možete pratitelje uputiti u organizaciju nečeg njima zanimljivog i korisnog, a uz dobro osmišljene oglase lakše nego na bilo kojoj drugoj društvenoj mreži možete doći do novih korisnika.

Često je za uspjeh poslovanja ključna upravo dobra mreža kontakata i poznanika, LinkedIn omogućava upravo to – jednostavno, brzo i efikasno povezivanje s potencijalnim partnerima, suradnicima i klijentima. Iako i dalje neke značajke LinkedIna nisu sasvim prilagođene potrebama korisnika i zaštiti privatnosti (tako se primjerice znalo dogoditi da korisnici primaju neželjenu elektroničku poštu, a korištenje naprednih značajki koje osiguravaju bolje i detaljnije pretraživanje naplaćuje se) i postoje alternative kao što su AngelList, Xing i Beyond.com, LinkedIn je i dalje predvodnik i trendseter među platformama za povezivanje poslovnjaka.

Autor: Bernarda Jurić