21 ruj 2023

Zašto je cjeloživotno učenje ključ uspjeha?

Vremena kada je bilo dovoljno završiti fakultet i dobiti prvo zaposlenje kako bismo ‘ušli u posao’ i s vremenom stekli potrebna iskustva i znanja prošla su. Čini se kao da je iza nas i vrijeme kada su zaposlenici ostajali na svojim radnim mjestima po 20-ak ili više godina. Trend je, pogotovo među mlađim generacijama, mijenjati radno mjesto svakih nekoliko godina. Ako ne radno mjesto, onda barem poziciju. Posao koji nudi mogućnost napredovanja mnogima je jedan od uvjeta kada razmišljaju o prihvaćanju ponuđenog zaposlenja ili slanju molbe. Međutim, za napredovanje je potrebno uložiti dodatan trud i uz već stečeno iskustvo dopuniti znanja edukacijama.

 

Područja specijalizacije postaju sve uža, mogućnosti je sve više, a za radna mjesta koja nisu postojala prije nekoliko godina danas se traži najviše stručnjaka. IT industrija je naravno predvodnik ovih trendova, a digitalizacija poslovanja (koju je pandemija samo dodatno ubrzala) tako je u srži gotovo svakog poduzeća koje prati promjene i trendove. Promjene u poslovnim praksama tako su nezaobilazni dio marketinga, upravljanja ljudskim potencijalima, financija, poduzetništva, ali i nabave, prodaje i managementa.

Cjeloživotno je obrazovanje proces koji se odnosi na sve faze života kao i na sve oblike učenja, a ujedno je ključ i podloga za razumijevanje ekonomskih zakonitosti, osobnog i društvenog napretka. Cjeloživotno učenje koje zahtijeva samostalnost i proaktivnost ključ je i svake uspješne poslovne priče. Iza svakog mladog poduzetnika stoje sati ne samo učenja redovitog i aktualnog fakultetskog gradiva već i samostalnog istraživanja i pohađanja edukacija koje su idealan izvor praktičnog znanja i konkretnih informacija. Treba znati tražiti rješenja problema kao i samostalno stvarati nove prilike, a znanje i stjecanje novih vještina oslobađaju od straha i potiču nove ideje. Poduzetnost je karakteristika koja odlikuje dobar početak svakog novog projekta, međutim vještine i inovativnost ono su što ga čini zaista uspješnim, drugačijim i profitabilnim. Stoga je odgovornost akademskih građana mijenjati društvo nabolje i zauzimati se za poboljšanje poduzetničke klime u državi.

Iako dugogodišnje učenje rezultira spoznajom o tome što nas zanima i u kojem smjeru se želimo profesionalno usavršiti, nemoguće je bez dodatnog obrazovanja i konkretnijeg usmjeravanja steći zaokruženu sliku o nekom području. Seminari, webinari, in-house specijalizirane edukacije kao i konferencije stoga su idealno rješenje. Važno je osvijestiti karakteristike vremena u kojem živimo kao i promjene koje diktiraju trendove. Zahtjevi koje danas moraju ispuniti oni koji žele uspjeti drugačiji su i možda veći nego ikad prije stoga je važno posvetiti pažnju profesionalnom usavršavanju koje postaje sastavnica profesionalne karijere.

Autor: Bernarda Jurić