22 ruj 2023

Znate li razliku između motivacije i samomotivacije?

Odlika vještih menadžera i rukovoditelja je, između ostalog, njihova sposobnost motiviranja svojih zaposlenika i onih za koje su odgovorni. Motivirani zaposlenici ključ su ostvarivanja kvalitetne radne atmosfere i uspješno odrađenog posla.

Međutim, motivaciju nije jednostavno ni potaknuti ni održati kao dio stalnog raspoloženja u uredu. Tko će motivirati motivatore? Tako njima preostaje jedino samomotivacija koja je danas možda važnija nego ikad. U nesigurnim uvjetima globalne epidemije kada se naviještaju jedino gospodarske krize, rezanje troškova i novi lockdown, teško je zadržati čak i uobičajnu prisebnost duha i realan pogled na situaciju, a o visokoj motiviranosti da se i ne govori. Motivacija i samomotivacija nisu istoznačni pojmovi, a razlika je u tome što samomotivaciju pokreće osoba sama u sebi, bez utjecaja druge osobe. S obzirom na to nemoguće je ne zapitati se koji su to faktori koji utječu na uspješno održavanje samomotiviranosti jer može li  uopće nemotivirani voditelj potaknuti i uspješno motivirati svoje zaposlenike?

Odgovor je naravno da ne, a kako onda postići visoku razinu samomotivacije i u konačnici motivacije? Koji su to sve čimbenici koji utječu na motivaciju, ali i na samomotivaciju? Kako vjerovanja o nama samima oblikuju naše ponašanje? Kako stvoriti poticajnu radnu okolinu i kako motivaciju pretočiti u angažiranost? Brojna su pitanja koja okružuju ova dva pojma i njihovu ulogu u proaktivnoj radnoj zajednici, a za odgovore je najbolje obratiti se stručnjakinji Mirni Koričan Lajtman koja će u svom webinaru Motivacija i samomotivacija odgovoriti ne samo na njih nego i na brojne druge nedoumice. Doktorirala je u Švicarskoj, danas ima i MBA titulu, a specijalnost su joj upravljanje ljudskim potencijalima i  management.  Polaznicima će pomoći razumijeti kako mišljenje i emocije sudjeluju u procesu oblikovanja motivacije, kako prepoznati faktore motivacije u vlastitoj okolini te kako motivirane zaposlenike pretvoriti u angažirane i predane zaposlenike.

Webinar se održava 24. studenog, a polaznicima je osigurano predavanje, konzultacije s predavačicom i mjesec dana neograničenog pristupa stručnoj literaturi u digitalnom obliku na www.ebook024.com

Više informacija o webinaru i predavačici čitajte ovdje, a prijavite se na info@zsemakademija.hr.

Autor: Bernarda Jurić